Verlangens en behoeftes

Gepubliceerd op 18 februari 2021 om 11:42

Overvloedigheidsbewustzijn en behoeftigheidsbewustzijn. Wellicht heb je wel eens van deze termen gehoord. Misschien ook niet. Geen probleem, ik leg het even kort uit.
 
Overvloedigheidsbewustzijn is een staat van zijn waarin je niemand anders nodig hebt om jouw behoeftes te vervullen. Er is namelijk al sprake van overvloed. Je kunt in deze staat heel makkelijk liefde, spullen, complimenten geven, zónder dat daar iets tegenover hoeft te staan. Je bent vervuld en heel en zoekt niet buiten jezelf. We kennen allemaal deze staat van zijn. Die momenten dat je puur geluk en liefde ervaart en dat bijna niets je dag stuk kan maken. Je kookt uit pure liefde het lievelings eten van je geliefde en verwacht er niets voor terug. Toch kan er soms iets kleins gebeuren wat je kan brengen in behoeftigheidsbewustzijn. Wat als je geliefde ineens het etentje afzegt, na al jouw harde werken in de keuken? Of wat als hij zegt dat hij het niet lekker bereid vindt en dat zijn moeder dat veel beter kan. Wat gebeurd er dan? Vaak belanden we dan in een staat van behoeftigheidsbewustzijn.
 
Behoeftigheidsbewustzijn is een staat van zijn waarin je anderen nodig hebt om jouw verlangens en behoeftes te vervullen. “Needy” zijn. Je geeft liefde, spullen, complimenten met het verlangen om er ook iets voor terug te krijgen. Het is moeilijk om deze behoeftes niet op de ander te projecteren. “Hij moet aandacht hebben voor mij”, “Hij moet mij binnen een dag appen” “Hij moet zijn afspraken nakomen”. Gevoelens die hierbij passen zijn vaak verdriet, je niet gezien voelen, je minderwaardig voelen etc. Het kan zelfs zijn dat je de ander probeert te manipuleren of bespelen zodat jij bevredigd wordt in je behoeftes. Zoals in bovenstaand voorbeeld: Je kookt zijn lievelingsmaaltijd, maar je verwacht wel de dankbaarheid en waardering terug van je geliefde.
 

Super normaal als je dit herkent en dit voelt. Ook als je merkt dat je anderen naar je hand probeert te zetten en dat dit negatieve consequenties heeft voor je relaties. Wil je dit niet meer doen en vanuit meer liefde en overvloed leven?

 

Ik ben geen uitzondering en spreek uit ervaring dat bovenstaande bekend fenomeen is. Voor mij is het sinds jaren een mogelijkheid om ermee te oefenen. Ik breng veel bewustzijn in deze patronen, waardoor ik steeds makkelijker geef zonder iets terug te verwachten. Ik word steeds liefdevoller en vriendelijker, omdat ik mijn eisen op andere mensen los kan laten. Mijn eisen dat zij mijn behoeftes bevredigen en dat zij mij waarderen.

Als je onbewust vanuit een behoeftigheidsbewust zijn je gedraagt, dan kun je andere mensen verantwoordelijk stellen voor je gevoelens. Je vindt dat anderen zich op een bepaalde manier moeten gedragen richting jou, omdat jij je anders niet veilig voelt of niet gezien voelt. Dit kan voor veel ellende zorgen in allerlei relaties: vriendschappen, ouders, collega’s. Toch is de liefdesrelatie de grootste trigger voor de meeste mensen.

 

Inmiddels kan ik zeggen dat ik behoorlijk bewust ben van mijn behoeftigheidsbewustzijn. Ik vind het soms super moeilijk om niet te opereren vanuit dit bewustzijn, maar ik wil mij er zeker niet van dissociëren. Ervan weg lopen zorgt ervoor dat ik het weg duw en dat lijkt kort wellicht te werken, maar het komt altijd weer terug. Dit leidt soms tot innerlijk conflict. Ik wil namelijk overvloed ervaren. Ik wil de ander niet naar mijn hand zetten, maar ik wil het wel. Ik wil mij niet zo voelen en toch voel ik het wel. Kortom: weerstand. Weerstand en verzet zijn alle tijden een grote boosdoener bij het creëren van je eigen pijn en lijden. Als je alle verzet en weerstand opgeeft, kan het moeiteloos door je heen trekken. Dat vraagt om oefening. Meditatie is een super krachtige tool hierin, maar ik dans ook graag.

 

Wat mij betreft is de kunst niet het elimineren van je behoeftes en verlangens. Dat zou een vorm van dissociëren zijn en je creëert er meer ellende mee dan dat je ermee probeert op te lossen. De kunst is om deze volledig te omarmen en zelf verantwoordelijkheid voor te nemen.

Dít is overvloedigheidsbewustzijn. Overvloedigheidsbewust zijn is het erkennen van je behoeftes en verlangens, zonder dat de ander hiervoor hoeft op te draaien. Het is je bewust zijn van deze verlangens en dat anderen die mogen, maar niet hoeven te bevredigen (dat is tenslotte niet hun taak). Dat jij vervolgens deze verlangens en behoeftes compleet mag belichamen. Je hoeft er niet vanaf te willen. Je hoeft er alleen maar mee te ‘zijn’ en al je verzet er tegen op te geven.

 

Voel je verlangens/behoeftes die anderen niet willen waarmaken? Zeg dan tegen jezelf:

“Ik heb zo de behoefte om ( vul in)…. En ik geef mijzelf toestemming om dit te voelen. Ik geef mijzelf toestemming om dit te ervaren. Niet anderen, maar ikzelf ben verantwoordelijk voor dit gevoel”

 

Ga vervolgens rustig zitten. Je kunt mediteren hierop. Als je dat niet gewend bent, doe het dan 5-10 minuten en ga daarna even iets anders doen. Blijf dit doen, zonder dat je reageert vanuit pijn en verdriet. Tijdens meditatie ga je kijken naar je eigen geest en je gevoel voelen. Voel hoe je je verzet tegen de gevoelens van behoeftes en verlangens. Zie hoe je eigen geest dingen probeert “goed te praten”. Word de toeschouwer van je eigen geest en emoties. Dit is hoe je ze transformeert.

 

Overvloedigheidsbewustzijn is niet het uitblijven óf elimineren van je verlangens en behoeftes. Het is deze omarmen met een liefdevolle blik en zelf verantwoordelijkheid nemen hiervoor.

 

Je mag willen dat de ander jouw waardeerd, dat niet ontvangen en daar verdrietig over zijn

én niet vanuit deze emotie regeren en zelf hier verantwoordelijkheid voor nemen. Dat kan, want je bent een Abundant queen puur sang.

 

Vervolgens kun je daarna met de ander omgaan vanuit een staat van overvloed en niet behoeftigheid. Dan kun je alsnog aangeven dat je iets niet fijn vindt en acties ondernemen. Echter doe je dit niet meer vanuit behoefte, de ander "moet", maar vanuit overvloed.

 

 

     

 

Illustratie: Ostara/Spring - Nichol Skaggs

 


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.